Kvik links:

Intro video


Sponsorer
 


Frivillig støtte indbetaling

 

EM for seniorer Slovenien 2024


Af Niels-Peter Nielsen

24. maj 2024

Slovenien - sidste del!

I 7. runde ventede Ungarn, et hold bestående af to stormestre og tre internationale mestre. IM’eren på 1. brættet havde stor respekt for Øsses resultater og tilbød remis efter ca. 10 træk, hvilket blev modtaget. Tim spillede et spændende parti, men tog på et tidspunkt nogle forkerte beslutninger og måtte ned mod stormesteren. Jan kom til at stå godt, men overhørte et remistilbud og overspillede stillingen. Heldigvis er han blevet mere hårdfør med årene og han holdt et slutspil i underkanten remis. I mit eget parti overså jeg først et skinoffer på E5 der bare vandt en bonde for min modstander, og siden Kf6 fulgt af march ind over centrum der gav gode remischancer i et dobbelt
tårnslutspil. Så jeg tabte uden de store sværdslag. Samlet 1-3 mod de senere sølvvindere fra Ungarn.

I 8.runde fik vi kniven for struben, hvis vi tabte til England 3 ville vi næsten stensikkert være oversidder i sidste runde. Øsse spillede lidt vel optimistisk og angrebsivrigt på 1. brættet og måtte ned. Jan spillede kreativt og gik hårdt til modstanderens standard stillads med B3 og G3. Han stormede frem med H-bonden og havde allerede efter 7 træk +1 ifølge computeren. Stille og roligt forbedrede han sin stilling og vandt i sikker stil.
Jeg selv forsøgte mig med Se2 imod Sveshnikov varianten (Jonas Bjerre har gennemgået et parti med varianten mod vores egen Jesper Thybo i Skakbladet). Jeg kom til at stå fint, men overså noget simpelt og måtte spille et par præcise træk – hvilket jeg gjorde og så tog vi remis.
Nu hang det hele på Tim. Han var kommet fint fra åbningen (som altid!), desværre spillede han slutspillet lidt passivt og kom til at stå til tab. Modstanderen kludrede lidt i det og vi håbede at Tim kunne holde remis. Og så skete miraklet! Modstanderen tillod Tim at sætte mat i tre træk med et tårnoffer. Vi vandt 2,5-1,5 og slap for at være oversidder og skulle i stedet møde de stærke islændinge.

Øsse skulle på 1. brættet møde den tidligere VM-kandidat Johan Hjartarsson – han tabte til Karpov i semifinalen i kandidatturneringen i 1988. Øsse spillede fornuftigt og efter 27 træk var stillingen helt lige (computeren siger 0,0!). Herefter gik det hurtigt ned ad bakke for vores mand – når en verdensstjerne som Hjartarsson får fat gives der ikke mange chancer for at komme tilbage. Øsse forsøgte et sidste desperat angreb men måtte ned. På det tidspunkt havde jeg for længst tabt. Jeg spillede en fejl i åbningen som prompte blev straffet med et officersoffer der bare vandt.
Tim spillede en god åbning, men omkring træk 20 gik det galt mod GM Petursson. Tim tabte et par bønder og endte i et tabt dobbelttårnslutsspil.
Nordenbæk havde spillet sig i storform og stod lidt bedre da han tilbød GM Thorhallsson remis – hvilket øjeblikkeligt blev modtaget. Hvorefter de to kombattanter satte sig udenfor med et par øl og analyserede.
Samlet et nederlag på 0,5-3,5 mod de stærke islændinge.


Det blev til en delt 8-plads, nummer 12 efter korrektion. Det ser altid værre ud end det er når man taber i sidste runde af denne slags turneringer. Vi spillede en fin turnering og mødte nummer 1, 2, 4, 5 og 6 i den samlede stilling, mens nogle af de hold der sluttede foran os dårligt nok havde mødt hold fra top-6.

Jan og Øsse spillede fantastisk og Tim spillede fint langt hen i partierne – han er ved at blive noget af en teorihaj!. Desværre kiksede det som oftest i realiseringsfasen, men det skal nok komme. Fundamentet er i hvert fald mere end i orden. Mit eget spil var ikke for kønt så det forbigår vi i tavshed.

Efter sidste runde satte vi os ned på den lokale cafe sammen med vores islandske modstandere. De var rigtig hyggeligt selskab, om end de var en smule for tørstige til at vi kunne følge med. Vi fortsatte med at drikke sammen med vores nye islandske venner til baren på hotellet lukkede omkring klokken 2.30. Her så Nordenbæk og undertegnede vores snit til at liste i seng – Tim var vist allerede gået til køjs, han skulle med en bus til lufthavnen klokken 6.00.

Tim kunne om morgenen gøre os andre opmærksomme på – vi havde oprettet en gruppe på messenger til at kommunikere med hinanden – at han havde mødt Øsse i receptionen da han skulle afsted om morgenen. Det var prisværdigt af Øsse, at holde sig oppe hele natten for at sikre at Tim kom ordentlig afsted – det var vistnok noget med nogle englændere og lidt øl…..

Om formiddagen kom islændingene stolt og fortalte at baren var åben og vi skulle bare have et par øl så var alt godt igen. Da jeg afviste det generøse tilbud (klokken var 10.30) fik jeg tilnavnet ”the non drinking captain”. Vi fik arrangeret en tidlig bus til lufthavnen i Zagreb sammen med islændingene, vi skulle med samme fly til Wien ved 19-tiden. Islændingene ville drikke videre, og vi skulle ikke så meget, Øsse var lidt hårdt ramt af nattens udskejelser. Så mens vi slappede af i lufthavnen fortsatte de deres togt i en lufthavns lounge.
Flyet fra Wien til København var forsinket, men hjem kom vi da. Alt i alt en god tur i godt selskab!

13. maj 2024

3. runde mod de slovakiske vicemestre blev ikke den store succes for holdet, men Øsse viste igen storspil og udspillede nærmest stormester Mrva.
Jaksland spillede et spændende parti i en afart af Ragosin, modstanderen lod sin løber fange ved at spille Lh4 på h6. Det blev sindssygt kompliceret – og Tim kunne senere fortælle, at stillingen er remis ved korrekt spil (som for eksempel mellem Carlsen og Adams ved en tidligere lejlighed). I tidnøden gik det galt for vor mand der tabte.

Jeg kom dårligt ud af åbningen og stod bare dårligt. Jeg fik en enkelt chance i midtspillet som jeg forvaltede dårligt hvorefter jeg tabte uden de store sværdslag.
Nordenbæk spillede sit dårligste parti i turneringen, men kom tilbage fra minus 3-4 stykker og fik lige spil i tidnøden – men ak kort efter lavede han en fejl der ville koste enten kongen eller dronningen.
Alt i alt et nederlag på 1-3 og nu skulle vi til at se nedad i tabellen. Vores store mål er ikke at blive oversidder (der er 21 hold med i turneringen, og 9 af dem skal altså være oversidder).

Under morgenkaffen inden 4.runde foreslog jeg at vi tjekkede nogle af de muligheder der trods alt er i Europas største vand resort (spa, wellness og lignende). Jeg blev nedstemt af dansk vandrelaug der hellere ville gå en tur til den nærmeste by. Det afstedkom en tur på omkring 6 kilometer i bjergrigt terræn før vi nåede den pittoreske by Breznice. Ved vor ankomst var klokken omkring 11.30, og til vort store held åbnede de fleste traktørsteder først klokken 12.00. Vi fandt dog en lille hyggelig pub hvor der var både åbent og udeservering. Længe leve Jazz pub!
Her indtog nogle af os (det står læseren frit for at gætte hvem?!) turens første fadøl, mens andre valgte kaffe og kildevand. Der var en vis disputs om hvornår vi skulle begive os hjemad, og her foreslog holdlederen at vi tog en taxa. Jeg blev igen nedstemt med ordene ”Der er ingen taxaer i denne by, vi går”. Tim og Jan havde set et pizzeria på vej ind i byen og foreslog at vi spiste frokost der på hjemvejen. I udkanten af byen var alvoren ved at gå op for Øsse, der henvendte sig til holdlederen med de magiske ord ”En taxa er faktisk ikke nogen dårlig ide”. Vi gik derfor ind på en lille bar med det ikoniske navn ”Hemmingway Club”, Øsse spurgte tjeneren om hun kunne ringe efter en vogn, hun sagde ja, og begyndte at ringe rundt. Lidt efter kom beskeden at han ville være der om lidt. I mellemtiden var Jan og Tim forsvundet. De sad på pizzeriaet og havde bestilt pizza til dem selv og øl til os andre. Dem kom de til selv at drikke og pizzaerne var vist også en smule forsinkede (de kom til at vente en times tid på dem og måtte rykke for dem to gange).
I mellemtiden var vores chauffør ankommet, det viste sig at være en ældre herre i en privatbil, Vi fik forklaret hvor vi skulle hen, og at vi ikke havde kontanter men kun kreditkort. Vi skulle derfor ved ankomsten til hotellet skaffe nogle kontanter. Undervejs på køreturen fik jeg en forespørgsel fra Jan om hvor vi var, og jeg kunne kækt svare i en bil på vej hjem til hotellet.
Vel ankommet til hotellet spørger vi hvor meget det bliver – det skulle vi nok have gjort før turen startede, og vi blev da også temmelig overraskede over svaret, 10 euro (ca. 75 kr.). Øsse stiger ud og forklarer chaufføren at han vil gå ind og skaffe nogle kontanter, og at jeg ville blive siddende i bilen som pant. Lidt efter kommer Øsse stormende ud fra hotellet og sætter kurs ned mod den lokale cafe. Jeg har tidligere observeret en ATM-hæveautomet nede ved cafeen, så jeg får chaufføren til at køre ned til cafeen. Her ser vi Øsse storme ind i supermarkedet ved siden af cafeen. Jeg vælger at gå ud og hæve penge i ATM-automaten, men den er out of order. Dernæst prøver jeg på cafeen, men
de kan ikke udbetale penge. Jeg spørger så om ikke de kan låne mig 10 Euro vi har kontanter når Nordenbæk kommer tilbage – det var tæt på at lykkedes men der kom en manager ind over. I mellemtiden er chaufføren kommet ind i butikken, han veksler nogle ord med personalet og får at vide, at der er en hæveautomat i den anden ende af resortet. Jeg vælger at kigge ind i supermarkedet efter Øsse, han står forrest ved kassen med en lille cola i kurven, og NEJ han kunne ikke hæve over. Nu var alt sat på det sidste skud i bøssen – en hæveautomat i udkanten af resortet. Her lykkedes det heldigvis at hæve lidt Euro, så Øsse kommer tilbage og giver chaufføren ikke 10 men 20 Euro som tak for ulejligheden. Chaufføren bliver glad og insisterer på at køre os tilbage til hotellet.
Moralen er husk ALTID kontanter når du er i udlandet!?
Vi kunne lige nå en sen frokost på hotellet og en halv times hvil inden runden, og her opstod så det næste problem. Vi skal være 3 spillere til stede på spillestedet før kampen kan sættes i gang – og samtidig er det kun tilladt at komme 15 minutter for sent.
Da jeg ankommer til spillestedet præcis til kampstart klokken 15.00 sidder Øsse klar ved 1. brættet.
Jeg sætter mig ned ved 4.brættet og bliver øjeblikkelig tiltalt af en turneringsleder der siger at jeg ikke må spille før vi er mindst 3 mand. Jeg kigger overbærende på ham og siger, ”jeg må vel godt udfylde noteringslisten” hvilket jeg så får lov til. Lidt efter ankommer Tim, og 5 minutter senere Jan.
Kampen kunne gå i gang. Jeg spillede unøjagtigt i en c3 sicilianer. I træk 12 så min modstander en mulighed for at bytte det meste af og tilbød remis. Jeg tænkte længe og fandt noget smart der vandt en kvalitet. Der var stadig lidt tekniske vanskeligheder da han havde et stærkt løberpar. Jeg fik afviklet til et slutspil med tårn f, g og h bønder til kig og hvidfeltet løber og f, g og h bønder til ham.
Jeg fik fremtvunget afbytning af min h bonde for hans g bonde, hvorefter stillingen er teknisk vundet (om end jeg kludrede lidt i det).
Tim spillede afbytningsvarianten i fransk. Der skete ikke det store i det parti, og da jeg stod til gevinst og Jan og Øsse stod godt så tog han imod et remistilbud.
Øsse kom til at stå lidt under efter åbningen, men fik sig kæmpet tilbage i partiet og kom til stå godt. Desværre endte han med at tabe et kompliceret parti.
Jan spillede kreativt i åbningen, tabte en bonde og fik en skidt stilling. Det var svært at se hvordan han skulle få noget ud af det. Heldigvis var skotten en forsigtig mand. Han undlod således flere gange at gennemføre et afgørende fremstød i centrum. Tiden gik, og på et tidspunkt kom der et tidnøddrama. Her var Jan som i fisk i vandet, og på et tidspunkt kunne han afvikle til et remisslutsspil, det var ikke nok for Jan, så han pressede citronen yderligere og vandt til sidst.
Samlet 2,5-1,5 over skotterne!
Senere på aftenen fortalte vores to vandringsmænd ”Der er godt nok langt fra indkørslen til resortet til at man når frem til hotellet”.
I 6. runde stod de stærke montenegrinere på menuen. Arrangørerne havde fortsat nogle
småproblemer. Vi skulle således have spillet på bord 4, men kom til at spille på bord 6. Det betød at vores trofaste følgere på nettet troede at det var vores kamp de fulgte, mens det i virkeligheden var Østrigs.
Tim spillede en god åbning i afbytningsvarianten i fransk, på et tidspunkt spillede han lidt unøjagtigt og modstanderen slap afsted med en remis.

Jan fik en god forberedelse ind, men blev på et tidspunkt i tvivl om trækfølgen og tænkte derfor i 55 minutter over et træk. Han fandt det rigtige træk og holdt let remis.
Jeg spillede ok i åbningen, men så på et tidspunkt syner og valgte en forkert afbytning, derefter var det vist slut, selvom jeg forsøgte at rode noget sammen.
Øsse spillede igen en god åbning, men traf på et tidspunkt nogle forkerte beslutninger. Han kom til at stå skidt, men heldigvis brugte modstanderen meget tid. Det endte i et tidnødsdrama hvor Øsse fik vendt minus 4,5 til mat. Dermed 2-2 med de 5-seedede montenegrinere.
I dag venter de 4-seedede ungarer.
Øsse har 4/6 og har slået to ud af tre stormestre, så normchancen lever i bedste velgående.

 

10. maj 2024

I anden runde skulle vi møde Østrig, som var seedet lige over os i turneringen. Det lignede en helt lige match og det blev det.

Der er stadig ikke helt styr på rundelægningen og farverne, vi var således først tildelt fire gange sort – det blev dog senere ændret så Tim og jeg fik hvid.
Forberedelserne var gode, jeg blev udstyret med en nyhed imod Caro Kann som i yderste konsekvens ville medføre et dobbelt tårnoffer. Så vidt kom det ikke, men jeg fik en lille fordel efter åbningen og kunne presse lidt, men da han var klar til at befri sin stilling med c5 tilbød jeg remis, hvilket øjeblikkeligt blev accepteret – computeren bedømmer stillingen som helt lige. Klokken var endnu ikke 17.00 så jeg troede – fejlagtigt – at jeg kunne nå en hurtig analyse med modstanderen og tilbage til spillelokalet inden spærretiden (17.00), men ak jeg var først tilbage 17.04 og blev derfor
nægtet adgang. Det lykkedes for mig at få lov til at hente mit overtøj, indenfor forsøgte jeg at overbevise en turneringsleder om, at det var lettere at lade mig blive i lokalet end at skulle til at udpege en ny midlertidig holdleder. Det blev taget til den hovedansvarlige og så måtte jeg finde en fra holdet til at overtage mine pligter og selv forlade lokalet.

Jeg satte mig ned på den lokale med en øl og fulgte med på nettet, og kort efter dukkede Nordenbæk op. Han havde også spillet remis i en lidt bedre stilling. Tim var via trækomstilling endt med en lille fordel i afbytningsvarianten i fransk, men den var ikke stor nok til gevinst, så endnu en remis. Øsses parti var vildt spændende og samtidig var vores mand i tidnød, ligesom Tim dagen før var han på et tidspunkt nede på 8 sekunder. Han spillede det glimrende og fandt på et afgørende tidspunkt nøgletrækket Kg7 – nu kunne det ikke tabe!
Partiet sluttede med at Øsse brugte 5 af sine sidste 6 minutter på ikke at tage en trækgentagelse – han havde simpelthen fundet en mat!! Det var vi ikke i nærheden af at se på Bodegaen, til vores forsvar skal dog siges at der er 15 minutters delay på transmissionen. Tim og Øsse kom således gående ned mod Bodegaen inden vi havde fået afslutningen, de var i så godt humør at vi kunne håbe på en gevinst og det fik vi!!

Runde 3 bød på fire (fem i holdopstillingen) engelske stormestre. Forberedelserne var igen fremragende. Der dukkede flere interessante nyheder op fra Tims arkiv, og Tim fulgte selv sine forberedelser langt hen i partiet.
Vi tabte med hele 3,5-0,5, men matchen var meget mere lige end det. Øsse kunne tidligt have afviklet til et slutspil med en strukturel fordel og som minimum et sikkert halvt point. Desværre valgte Øsse at spille hårdt på gevinst og fik kompliceret stillingen så meget at fordelen gled ham af hænde og han endte med at tabe.
Tim udspillede sin modstander og havde en fordel på +3. Han gik desværre kold omkring træk 30, men er tydeligvis på vej i form – hvilket nok skal komme os til gode senere i turneringen.
Nordenbæk tænkte på et tidspunkt i omkring 35 minutter over et træk, han kunne i en sicilianer spille det tematiske træk Sd5, som ville være en springer lige i slag, men med rigelig kompens – computeren siger således en fordel på lige over en (med en officer for lidt). Han kunne ikke helt overskue konsekvenserne og valgte noget andet. Han endte i et svagt fordelagtige slutspil som stormesteren holdt remis.

Jeg spillede selv mod turneringens højest ratede Stuart Conquest, jeg kom til at stå lidt under men aldrig mere end 0,5. Det var en svær stilling at komme videre i for stormesteren og han brugte meget tid, efter træk 18 havde han kun 13 minutter tilbage på klokken – og det burde have været mindre. Da jeg kom tilbage til brættet efter at have gået en runde for at se hvordan holdkammeraterne stod opdagede jeg at mit ur gik, men jeg kunne ikke se hvad min modstander havde trukket. Jeg overvejede at spørge ham, da han pludselig udførte et træk. Han så meget overrasket ud da han forsøgte at trykke ned på uret og opdagede at mit ur allerede gik. Hele miseren skyldtes, at Nigel Davies på nabobrættet på et tidspunkt havde trykket på det forkerte ur (urene står til højre for sort på samtlige brætter og således meget tæt parvis).
Det hele endte dog brat da jeg spillede tossetrækket Kh7 som bare taber e-bonden og partiet, i stedet er Td7 fuldstændig lige ifølge computeren. Jeg forsøgte mig med et par småtricks i hans tidnød men dels var der ikke meget tilbage at gøre med, og dels ser en +2500 mand det meste af den slags.
Han ville efterfølgende gerne analysere partiet, men jeg fortalte ham at jeg var holdleder og derfor skulle blive til tidskontrollen var overstået. Det ventede han pænt på, og da Tim havde tabt og Øsse havde en meget tvivlsom stilling gik vi ud for at analysere – Tim som gik lige bag os måtte således vende om og gå tilbage i spillelokalet og endnu engang påtage sig rollen som holdleder.

Ikke meget skulle være gået anderledes for at vi havde taget mindst et matchpoint med fra kampen. Vi er stadig ved godt mod og føler at vi sagtens kan være med. I dag gælder de slovakiske sølvvindere fra 2023 – Nordenbæk skal møde samme mand som han tabte til sidste år, men denne gang har han hvid og så er det en helt anden sag (citat Nordenbæk!).

 

8.maj. 2024

Turen startede tidligt mandag morgen, jeg blev hentet af Nordenbæk klokken 4.00 hvorefter den stod på rundfart igennem intet mindre end fire lande i løbet af formiddagen.
Dagen stod på akklimatisering og højdepunktet var Tims ankomst fra Frankrig om aftenen (og for mit vedkommende captains meeting).
Vi fik et overblik over byen om eftermiddagen og opdagede en ”lille” – men betydningsfuld – finte. Små fadøl koster på den lokale 3,30 euro, mens store fadøl sælges for 3,60 euro. Da vi skal spare på pengene var vores valg åbenlyst, men vi blev slemt skuffede de havde nemlig ikke mere fadøl (det kommer vel engang i løbet af ugen?).
Captains meeting var ikke noget at skrive hjem om, en flok gamle halvsure mænd der skulle brokke sig over lidt af hvert – jeg har oplevet 6 års børnehavebørn med mere pli og intellekt end det der blev præsteret her.
Maden er generelt god hernede, men kaffen på hotellet er kulsort og ligner tjære. Den eneste i vores delegation der har mod og mandshjerte til at drikke den rent er Øsse. Og det får ham ikke til at ligge søvnløs.
Internettet på hotellet fungerer ikke, bevares der er wifi til telefon behov, men pc’ere er no go. Tim har heldigvis en stor database på sin pc’er så vi kunne forberede os til første runde – troede vi.
Da vi ankom til spillestedet måtte holdlederen i aktion med vores første protest, de havde
simpelthen byttet om på farverne, og da jeg henvendte mig til en turneringsleder og gjorde opmærksom på problemet var svaret ”det har chief arbiter bestemt så sådan er det”. Vi måtte derfor spille første runde uden forberedelser da vi pludselig skulle have modsatte farver.
Jeg spillede hurtigt forkert i åbningen, men fik stabiliseret stillingen og vandt som den første i 24 træk med sort. På det tidspunkt stod Nordenbæk allerede til gevinst i en sicilianer, Tim havde brugt en masse tid uden at opnå nogen fordel og Øsses parti så interessant ud (han havde vistnok styr på det hele vejen!).
Tims modstander fandt en smart kombination der vandt dronningen for to tårne, og med blot 6 minutter (plus tillægstid) til 18 træk var holdlederen ikke alt for tryg ved situationen. Tim spillede godt i tidnøden og nåede de 40 træk (han var dog en enkelt gang nede på 8 sekunder på klokken), hvorefter modstanderen tilbød remis i en stilling hvor Tim ikke kunne flytte en brik (+5 eller deromkring). Øsse havde vundet en kvalitet og vandt et godt teknisk slutspil. Og da Nordenbæk sikkert kørte sit vundne slutspil hjem fik vi en fin 3,5-0,5 sejr. En god start på turneringen.

I dag skal vi møde Østrig som er seedet lige over os. Vi er samtidig kommet så langt op
placeringsmæssigt at vi kommer på live-brætterne.

Stay tuned for next chapter coming to you on this channel!?